Träna till test
Nationella prov i SFI kommer från Skolverket. Testen finns för SFI-kurs B, C och D. D-kursen är den sista kursen på SFI.Många elever frågar oss lärare: Vad kommer på SFI-provet? Vad ska jag studera till ett SFI-test?
Vi lärare kan inte svara, för vi vet inte! Nationella prov ska testa ditt språk på alla sätt: läsa, skriva, höra och prata. Ett språk är stort, och därför är svaret på VAD du ska studera inte så lätt. Det vi lärare kan göra är att rekommendera hur du kan studera.
Träna på att skriva. Det är viktigt att du förstår hur man exempelvis skriver e-post, vykort, brev, meddelande, formellt brev.
Det är inte bara viktigt att veta formen på de olika texterna, utan också att du kan vara din egen lärare. Här kommer dina grammatikkunskaper in. Du får inte ett grammatiktest med specifika grammatikfrågor på nationella prov i SFI, men du måste visa att du förstår svensk grammatik när du skriver dina texter och svarar på frågor i testet. Skriv din text, läs den sedan som en lärare. Försök att tänka på grammatiken när du läser ditt eget språk!
Det är viktigt att visa att du kan skriva olika typer av texter, men det är också viktigt att du kan känna igen olika typer av texter när du läser. En kategori av texter kallas för en genre. Exempel på olika genrer är: nyhetsartikel, recept, instruktion, novell, brev…
Träna läsförståelse hela tiden när du studerar. Det är en ganska lång process att bygga upp sin läsförståelse, men genom läsning blir ditt ordförråd och din förståelse större och säkrare.
-
Träna läs- och hörförståelse
- Facit till Träna till test - SFI B
- Lyssna på mp3 filer till "Träna till test - SFI B"
- Facit till Träna till test - SFI C
- Lyssna på mp3 filer till "Träna till test - SFI C"
Följande material förutsätter tillgång till böckerna "Träna till test B" och "Träna till test C" som kan köpas från Sanoma Utbildning på nätet:

-
Träna på skrivning av olika typer av texter
- Berätta om en resa
Berätta om en resa som du har gjort och som du aldrig kommer att glömma. Skriv om när och med vem du reste och varför resan var så speciell. Beskriv vad du såg och gjorde.
Tips: Försök beskriva känslor, tankar, reaktioner mm.
Försök att berätta din historia i preteritum. Ca 1 sida. - Skriv ett personligt brev
Tänk dig att du ska söka ett jobb. Beskriv dig själv i ett personligt brev till företaget. Berätta om dina erfarenheter och personliga egenskaper och intressen. Ta gärna hjälp av en platsannons. Du hittar många på arbetsförmedlingens Platsbanken. Ca 1 sida. - Beskriv din bästa vän
Gör en personbeskrivning av din vän (eller någon annan som du känner väl). Beskriv utseende, egenskaper, intressen och speciella beteenden. I den här texten måste du använda många adjektiv, men också träna på att tänka på och uttrycka detaljer hos en person. Max 1 sida. - Skriv ett brev till en släkting
Du vill resa och hälsa på en släkting som du inte har träffat på länge.
Skriv ett brev och berätta:
- när du kommer
- hur länge du tänker stanna
- vad ni kanske kan göra tillsammans
Tänk på att det här är ett brev, så du ska börja och avsluta brevet på ett passande sätt. Max 1 sida. - Beskriv ditt hem
Berätta om ditt hem. Det kan vara där du bor nu, eller där du växte upp. Du bestämmer. Beskriv området, grannarna, huset, lukten, känslan… Vad gör ditt hem så speciellt? Träna gärna på att använda många sinnen i den här texten: lukt, syn, känsel… Det ger din läsare en mycket bättre bild av hur allt ser ut och känns. Max 1 sida. - Berätta om en utflykt
Berätta om en resa som du har gjort och som du aldrig kommer att glömma. Vilka var med? Vart åkte ni? När? Vad gjorde ni? Hur var vädret?. Max 1 sida. - Skriv ett vykort
Du är på semester i Sverige, och vill skriva ett vykort till en vän i ditt hemland. Skriv exempelvis vad du har sett och gjort och hur vädret är. Ca 1/2 sida.





